Wij trädgårdar 2008

Fyrtio trädgårdsintresserade, med chauffören Tommy i spetsen, tog sig härom veckan snabbt och säkert till och från Ockelbo. Snabbfika, toa- och rökpaus avklarades disciplinerat, så ingen onödig tid spilldes på varken dit- eller hemresan. Årets resa gick till Wij-trädgårdar, som verkligen nu vunnit våra hjärtan. Det gjorde också Lars Kranz med sin superintressanta visning. Kunnigt, energiskt, humoristiskt och med fantastisk entusiasm charmade han oss alla.

Lars återkom ofta till uttrycket “Vad ska det vara bra för?”. Det var också första frågan han fick när grundandet av trädgårdarna diskuterades. “Vad kostar det? Vem ska betala? Vad har vi att visa här?” eller som Lars uttryckte det “Vad ska vi sjunga om?” är också vanliga frågor. Jo, det man berättar om är skog, myr, tjärn och sten. Järn i moderna former och parkskola med idéer från duktigt branschfolk, skogens trädgård formad av landskapsarkitekt Ulf Nordfjell, ros- och skuggträdgård och mycket mer visas i Wijs trädgårdar. Det är en stor bedrift att genomföra allt detta i växtzon fem, men helt möjlig för entusiasten Lars med hjälp av lokala entreprenörer/platsens folk.

Wij-trädgårdar fick utnämnandet Sveriges vackraste trädgård år 2007. Driften sker i stiftelseform. Knepen hur man lyckas med växtligheten delar Lars gärna med sig av.

Nöjda resenärer återvände hem efter en dag i sol och regn. God sopplunch serverades också. Vad skulle nu trädgården vara bra för? Jo, för människans välbefinnande. I vinter kan vi sitta hemma och smaka på ord som smultrongran, Angelica archangelica, Chapeau de Napoleon och se de rosa helsäsongs-blommande buskrosorna Stanwell perpetual när vi sluter ögonlocken.

Vi ser redan fram emot nästa års resa och tackar alla för trevligt sällskap.
Elsie och Britt-Louise