Program 2022

Torsdagen den 31 mars 2022 kl. 19.00
Årsmöte
i Biosalongen i Mariefred. Innan årsmötet informerar Lena Wistrand från Studiefrämjandet om Tusen Trädgårdar i Sörmland. Vi hoppas också kunna kombinera årsmötet med en fröbytarträff. Om du har överblivna fröer, ta med dem, så byter vi med varandra.

Måndag 4 april kl. 19.00
Sparmat i orostid. Föredrag och demo av Ulla Troeng i Biohusets kök på andra våningen. Hur förvarar vi grönsaker, frukt och bär vi odlat? Vad ska vi spara i matförrådet som håller sig och som kan ätas utan uppvärmning. Syrning, torkning, groddning, prepping. 20 kr för icke-medlemmar i Trädgårdsföreningen.

Tisdagen den 19 april kl. 19.00
Så skapar du en rikare trädgård. 
Föreläsning av Ulrika Flodin Furås i församlingshemmet Mariefred. Ulrika är författare, journalist och fotograf. Mest känd är hon som trädgårdsjournalist, specialiserad på odling i staden. Hon har bott i Mariefred och gått på högstadiet i Mariefredsskolan, så hon är bekant med våra odlingsförutsättningar. Ulrika föreläser i en dryg timme och därefter svarar hon på frågor från er alla som deltar. Entré 40 kr som inkluderar kaffe o kaka samt en lott till kvällens lotteri. Klicka här för att se särskild inbjudan.

Tisdag 26 april kl. 18.30
Frö- och växtbytarträff tillsammans med koloniföreningen Ekhov i Mariefred. Ta med fröer och växter av alla slag så byter vi med varandra. Du är välkommen även om du inte har växter att byta med. Märk gärna dina växter med namnet. Tänk på att inte medverka till spridning av mördarsniglar. Ta med fikakorg. Plats: vid flaggan mitt på koloniområdet. Vi får besök av Göran Sjödin som säljer verktyg på torget. Han medverkar också på Nordiska Trädgårdsmässan. Vi får rabatt på verktygen.

Lördag 14 maj kl. 14 – 16
Naturdamm med karpar.
Besök hos Gunnel och Anders, Frönäs 3. Begränsat antal. Föranmälan till Ulla Troeng, tel. 0159-344 04, ullatroeng@gmail.com

Onsdag 1 juni kl. 17.00 – 18.30
Besök på Löta Handelsträdgård,
Violvägen 4 i Ärla tillsammans med Strängnäs Hemträdgårdsförening. Ägaren av Löta handelsträdgård, Ellinor, visar oss runt och tipsar om perenner, buskar och träd. Medlemmar får mot uppvisande av medlemskort 10 % rabatt på alla växer, buskar och träd (ej inredning). Meddela i god tid om du behöver skjuts till mariefredstradgard@gmail.com

Onsdag 8 juni kl. 18.00
Callanderskas trädgård och hus
visas av Per Aronsson, Hembygdsföreningen. Föranmälan till Ulla Troeng tel. 0159-344 04, ullatroeng@gmail.com

Fredag 24 juni kl. 9.00
Kransbindning till midsommarstången
i vagnsförrådet vid Gripsholms slott tillsammans med Hembygdsföreningen. Medlemmar är välkomna att delta. Anmälan till Ulla Troeng tel. 0159-344 04, ullatroeng@gmail.com

Tusen trädgårdar 3 juli. Öppna trädgårdar i hela Sverige.

Söndag 21 augusti kl. 14.00
Växtbytardag på Ärnes gård hos Anne-Marie och Stefan. Ta med växter av alla slag så byter vi med varandra. Du är välkommen även om du inte har växter att byta med. Märk gärna dina växter med namnet. Tänk på att inte medverka till spridning av mördarsniglar. Ta med fikakorg. Meddela i god tid om du behöver skjuts till mariefredstradgard@gmail.com

Söndag 28 augusti kl. 14.00
Pelargoner – en del av vårt kulturarv.
 Välkommen till en berättelse om pelargonens historia, presentation av olika sorter samt tips om förökning och skötsel. Föreläsning av Markus Majander och Anders Furuhammar på Biohuset i Mariefred. Max 20 personer. Entré 50 kr. Föranmälan till Ulla Troeng tel. 0159-344 04, ullatroeng@gmail.com. Se särskild ibjudan genom att klicka här.

Torsdag 8 september kl. 18.30
Föreläsning av hortonom Maj-Lis Pettersson på Multeum i Strängnäs. Anordnad av Strängnäs Hemträdgårdsförening. Maj-Lis Pettersson (känd från TV och Radio) berättar hur man kan planera för att få vackra blomster i trädgården under hela säsongen och hur man vinterförvarar på bästa sätt. Biljetter köps vid dörren. Betala kontant eller med Swish. Pris 70 kr (50 kr för medlemmar). Ta med medlemskort. Fri entré upp till 19 år. Genomförs endast om det är lämpligt p.g.a. pandemin.

INSTÄLLD! Onsdag 14 september kl. 19.00
Kurs i mjölksyrning.
Kursledare Ulla Troeng i Biohuset Mariefred. Burk och ingredienser ingår i kostnaden för kursen som är 200 kr för medlemmar 250 kr för icke medlemmar. Ta med kniv och en stor bunke. Föranmälan till Ulla Troeng tel. 0159-344 04, ullatroeng@gmail.com.

NYTT DATUM! Tisdag 27 september kl. 18.30
Odla din egen mat.
Föreläsning av Lena Israelsson på Församlingshemmet i Mariefred. Lena Israelsson,
journalist och trädgårdsboksförfattare. Hon skriver främst om ekologisk köksväxtodling. Var hittar man pyralidfri jord och näring? Entré 80 kr (40 kr för medlemmar) som inkluderar kaffe o kaka samt en lott till kvällens lotteri. Tag med medlemskort. Se särskild inbjudan här.

Onsdag 12 oktober kl. 18.00
Höstmöte. Tillsamman med Strängnäs Hemträdgårdsförening i Pensionärernas hus, Nygatan 5A, Strängnäs. Vi träffas och avslutar trädgårdsåret tillsammans. Föreningen bjuder på fika och anordnar lotteri. Kvällens föreläsare är Paul Teepen, sörmländsk småbrukare känd som ekologisk rådgivare och odlingsinspiratör. Se strangnastradgardsforening.se. Genomförs endast om det är lämpligt p.g.a. pandemin.

Söndag 20 november kl. 13.00
Kransbindning på Ekensberg.
Vi binder kransar till Mariefreds julmarknad. Välkommen att vara med. Vi behöver många bindare med kreativa idéer. Ta gärna med eget ris om du har. Föreningen bjuder på smörgåstårta. Meddela i god tid om du behöver skjuts. mariefredstradgard@gmail.com

Söndag 27 november 1:a advent
Julmarknad på torget i Mariefred.
Vi finns på torget och säljer egentillverkade kransar samt lotter till vårt julklappslotteri. Medlemmar är välkomna att vara med och hjälpa till i vårt marknadsstånd.