Program 2013


Om ni har tips på aktiviteter så hör gärna av er till styrelsen@mariefredtradgard.com

Som medlem i Mariefreds Trädgårdsförening är du alltid välkommen att även deltaga i Strängnäs Hemträdgårdsförenings aktiviteter. Se http://www.strangnastradgard.se

Tisdag 5 februari kl 18.30 Årsmöte
Välkommen på årsmöte på Församlingshemmet i Mariefred! Vi börjar med sedvanliga årsmötesförhandlingar.
Därefter kommer Bertel Nordén, redaktör för Sörmlandskretsen av Sällskapet Trädgårdsamatörerna, att visa bilder från besökta trädgårdar från riksmöten och kretsar från Skåne i söder till Jämtland i norr.
Vi bjuder på lättare förtäring samt kaffe och smörgås. Lotterier.
Årsavgiften 100 kr för 2013 bör inbetalas på föreningens bankgiro 846-0735 Sparbanken Rekarne innan årsmötet. Medlemskort och program för 2013 sänds ut efter årsmötets genomförda val.
VÄLKOMNA!

Tisdag 12 mars kl.18.00 på Aktivum i Biohuset i Mariefred
Torsten Wallin, landskapsarkitekt, författare och skapare av 2009 års “Mästarrabatt”. Han är också känd för sin bok “Sol eller Skugga” om planering, rabattkomposition och exempel från trädgårdar i olika lägen. Torsten är kanske mest känd för sitt fantastiska trädgårdsprojekt på en ö i yttersta havsbandet, beskrivet i boken “Vildros och Kaprifol”.
I hans senaste bok “Hur en trädgård blir till” beskriver Torsten hur Petra och Sven Lindvall har förverkligat sin trädgårdsdröm under en tioårsperiod och nu vill han dela med sig till oss hur denna pärla blivit till.
Entré 40 kr inkl. fika. Föreningen bjuder på lättare förtäring. Anmälan görs till Margaretha Fahlqvist på tel 0159-70447, mobil 0733-683 321 eller via mail margaretha.f@telia.com senast 10 mars.

Lördag 27 april kl. 10.30 besök hos Björn Cederlund från
Linudden Trädgård

utanför Nyköping. Björn har mycket magnolior och lite ovanliga växter till bra priser. Föreningen bjuder på nybakat bröd och Björn bjuder på kaffe.
Samåkning från Konsums parkering i Mariefred kl. 9.00.

Onsdag 15 maj kl. 18.00 Växtbytarträff hos Annika och
Åke Bergkvist, Krampan Gård, Laxne

Du är välkommen även om du inte har växter att byta med. Tänk på att inte medverka till spridning av mördarsniglar. Tag med fikakorg. Lotteri.
Samåkning från Konsums parkering i Mariefred kl. 17.30.

Söndag 19 maj kl. 10.00 Utskolning av perenner hos Eva Heinämaa
i Svartbro

Genomgång av de sticklingar som ska delas ut. Tag gärna med egna sticklingar. Eva håller med såjord och sticklingar och fika till ett pris av 50 kr per medlem. Anmälan till Eva Heinämaa senast den 16 maj tel. 070-650 22 88.
Samåkning från Konsums parkering i Mariefred kl. 9.30.

Torsdag 23 maj kl. 18.00. Nu är det vååår!!!
Följ med till Olle Janssons handelsträdgård i Nykvarn. Tag med fikakorg.
Samåkning från Konsums parkering i Mariefred kl.17.30.

Torsdag 13 juni kl. 18.00 Visningsträdgård hos Nisse och Marie Andersson i Laxne
Sluttande vacker trädgård med många magnolior. Tag med fikakorg.
Samåkning från Konsums parkering i Mariefred kl.17.30.

Lördag 15 juni Bussresa till Linköping med Strängnäs Hemträdgårdsförening.
Information från Strängnäs Hemträdgårdsförenings hemsida:
Vi åker buss från Strängnäs busstation kl. 08.00 via Läggesta kl. 8.10 för att hämta passagerare från Mariefreds Trädgårdsförening till Linköping.
Vid ankomsten tid för egen kaffekorg. Vi får fisk till lunch vid 13-tiden. Under dagen guidning i parkanläggningen (Trädgårdsföreningen) och vid slotts- och domkyrkoområdet. Tid kommer också att finnas för inköp av växter och ev. ett besök i Gamla Linköping.
Åter i Strängnäs ca kl. 18.00. Resa, guidning och lunch kostar 375 kr. Anmälan är bindande och sker via inbetalning till föreningens bankgiro 329-7348 senast den 30 maj. Ta med kaffekorg. Lotteri.

Lördag 6 juli Visningsträdgårdar i Eskilstuna
Vi börjar vårt besök hos Ingrid och Kjell Hoffer i Skogstorp. Där finns många olika sorters växter, en riktig samlarträdgård.
Sedan vidare till Gunilla och John Teckenberg som har en ekologisk naturträdgård med mycket sten. Tag med egen lunchkorg.
På hemvägen gör vi ett besök hos Eva Claesson i Barva, Mosstorp.
Samåkning från Konsums parkering i Mariefred kl. 9.00. http://www.besokstradgardar.se

Onsdag 31 juli kl. 18.00 Besök hos Torvan Trädgård i Tullinge
Här kan du hitta ovanliga perenner och sommarblommor, ett noga utvalt parti av barrväxter.
Samåkning från Konsums parkering i Mariefred kl.17.30.

Söndag 18 augusti kl 14 på Ekensberg i Mariefred –
Arrangera dina egna blommor

Eivor Johansson lär oss göra vackra blomster-arrangemang av egna blommor. Ytterligare information ges till de som anmäler sig till kursen. Anmälan görs till Eivor på tel 0159 – 103 92 eller via mail ejohansson88@gmail.com senast 8 augusti.

Söndag 8 september kl.12.00 Äppelfest hos Anna-Marie Betulander på Ärnäs Gård i Mariefred
Var med och tävla om vem som bakar den godaste äppelkakan. Tillverkning av äppelmust. Pris till godaste äppelkaka. Tag med äpplen och emballage för infrysning.
Samåkning från Konsums parkering kl. 11.45.

Tisdag 24 september kl. 18.00 på Församlingshemmet i Mariefred Föredrag av Johan Pettersson från Järna
Lök- och knölväxter från vår till höst. Johan visar bilder och berättar från sin egen trädgård. Snödroppar, vitsippor, nunneört och tidlösor är några favoriter.
Entré 40 kr. Lättare förtäring. Lotteri.

Tisdag 15 oktober kl. 18.00 Höstmöte på Församlingshemmet i Mariefred
Föredrag av Marianne Svärd Häggvik. Marianne berättar utifrån sin bok: Stora boken om trädgårdsdesign: sten, tegel, trä, pil, betong, metall, glas. Hon är trädgårdsdesigner, trädgårdsskribent och fotograf och driver Heliconia Garden på Ekerö. Hon kommer att lotta ut en del av sina alster och sälja både egendesignade trädgårdsprylar och sin bok.
Entré 40 kr inkluderar lättare förtäring. Lotterier.
Länk till mer info om Marianne.

Söndag 24 november kl. 14.00 Kransbindning
Vi binder kransar till Mariefreds julmarknad i Ekensberg, se karta nedan. Klicka på kartan för mer detaljer. Välkommen att vara med i ett kreativt och glatt sällskap. Ta gärna med eget ris om du har. Föreningen bjuder på fika.

Söndag 1 december Julmarknad
Vi finns på torget i Mariefred och säljer egentillverkade kransar och lotter till vårt julklappslotteri.