Höstens växtbytarträff hos Josephine Hiller 2009

Nu ska jag berätta vad vi hittade på under vår andra resa i sommar. Vi har fokuserat på nära resmål i år. Det blir korta och intensiva besök, men nog så intressanta.


Första besöket denna dag blev hos Josephine och Lennart Hiller på Kalkudden utanför Mariefred. Mellan stora träd som omringar tomten ligger ett litet rosa hus som i en saga. En oas för stressade människor. Här kommer man in på stenlagda gångar och terrasserade planteringar av skiftande slag, en smakfull blandning av växter, som helst ska lösa av varandra i blomning under säsongen. Med statyer och pynt på några ställen, rosor i en rosenbåge, en pergola med klematis och klätterhortensia och inte minst blåregn som trivs ombonat och är lite känslig, trivs inte var som helst. Så finns det en damm med vatten förstås och en riktig vattenslang med stort munstycke på, för vattenförsörjningen som är ansluten till sjövatten. Det kan behövas för att få växterna att trivas. Och visst finns här ett växthus för känsliga små plantor på våren.


Josephine trivs i sin trädgård som hon jobbat med i många år. Hon har flera projekt på gång och Lennart fick lite att göra också, tror jag. Josephine kan även blomnamnen på latin. Det beundrar jag, som aldrig kommer ihåg några namn. Hon är väldigt duktig på blomsterarrangemang och lämnade ett bidrag till lotteriet, ett proffsverk. Tack för det.


Det var många som kom och tittade på deras trädgård. Några grannar och bekanta till paret som kan tänkas bli nya medlemmar i föreningen? Tidningen Måsen var på plats och gjorde ett “hemma hos”-reportage som kom i tidningen. Vi kanske kan få komma flera gånger, det är olika blomning för de olika säsongerna och en trädgård förändras hela tiden.


Tiden rinner iväg och vi tackar paret Hiller för att vi fick komma och titta på allt det fina. Vi tog med oss idéer hem till egna täppan, bland annat en bra ide med namnskyltar (finns på bild.) /Elsie