Heldagsresa till Ekerö

Första stoppet på vår heldagsresa tillsamman med Strängnäs Hemträdgårdsförening var vid Drottningholms slott. Slottet, uppfört åren 1576-1750, är Sveriges bäst bevarade kungliga slott, kungafamiljens permanenta residens och ett av Stockholms tre världsarv.

Ute på Ekerö Färingsö ligger den småskaliga café & gårdsbutiken Juntras grönt där vi åt nylagad god lunch. Förutom lagad mat har de nybakade godsaker och en butik med utvalda smaksättare, kryddmixer, plantor av kryddor, egenodlade grönsaker och blommor – allt efter säsong.

Färden fortsatte till Gustavshills familjeägda och mycket stora handelsträdgård med mer än 40 år i branschen. Gustavshill är en personlig och välsorterad trädgårdsbutik där du i lugn och ro kan strosa omkring bland mängder av blommor – de har alltifrån blommande krukväxter som pelargoner och cyklamen till fruktträd och buskar. Där hittar du också de redskap och tillbehör som krävs för att lyckas i trädgården.

Sista stoppet var hos Johan och Tina Orre i Stenhamra där kaffe serverades.

”Trädgården som omfattar ca 4000 kvm är uppdelad i många olika rum som alla förmedlar olika känslor. I det stora woodlandet reflekteras solens strålar under sommaren i små vattenspeglar genom magnoliornas lövtak. Fåglar, insekter och en rad växter lever och trivs i den här miljön. I den mer formella delen av trädgården kan du istället inspireras av formklippta häckar, klippta gräsmattor och symmetriska rabatter. Stora planteringar med perenna växter där alltid något, naturligtvis beroende på säsong står i sin fagraste prakt. De har också flera olika stenpartier.” (Citat från Riksförbundet Svensk Trädgård).