Branta Täppan 2008

Hos Agneta på “Branta täppan” är det alltid något på gång. Förändring, nytt projekt eller ett litet experiment. Genom skogsgläntan porlar bäcken som faller ner mot dammen där karparna simmar. Grävmaskinisten som hjälpte oss hade förståelse för våra önskemål om stenytor och former, säger Agneta nöjt. Med tre pumpar drivs vattnet runt i trädgården. Tre lampor belyser damm och stenformationer i skymning och mörker. Mycket sten har flyttats hit och flyttats omkring för att få trädgården i det charmiga skick den nu har. Mellan köpta stenplattor och natursten av alla de slag, använder Agneta en sorts fogsand, som håller stenar på plats, försvårar ogrästillväxten men ändå släpper igenom regnvatten.

Barrväxtpartier, woodlands, ett litet kryddland. Växthus med massor av druvor, där rankorna har beskurits två eller bara ett blad efter klasarna för att de ska få bäst möjlighet att utvecklas. Den nedsänkta uteplatsen med sina robusta träbänkar ger en vid utsikt över odlad mark bort mot skogen. Rådjuren har stora marker här och hålls borta från trädgården med gärdsgård och nät.

Köksträdgården ligger ännu lägre. Jättehög majs imponerar men ‘blir nog inte mogen’ förklarar Agneta om majsen hon fått frön till från Peru. Med härlig mulljord silande mellan fingrarna lär hon oss: Gräv en rad ett spadtag djupt och lägg jorden åt sidan. Gräv ett spadtag djupare, fyll ett spaddjup med gräsklipp och gödsel. Gräv sen nästa rad och använd den jorden för att fylla igen den första raden. Fortsätt så (så länge du orkar) och du får en härlig näringsrik upphöjd jordbädd. Man kan säga så här: Om vi människor kan leva enbart på piller, vitamintillskott o.d. så kan jorden klara sig med bara vattning och gödning. Nej! Så är det ju inte. Jorden behöver något att arbeta med lika väl som vi behöver vår föda.

Agneta gav oss goda råd och tipps. Hon delade generöst med sig av sitt stora kunnande, bl.a. rekommenderade hon nässelvatten. Låt nässlorna ligga i vattnet 4-7 dagar. När det börjar jäsa måste nässlorna bort. 3-4 liter nässelvatten späds till 10 liter innan det används. Om man ska plantera klematis djupt eller grunt kan de vise fortsätta tvista. Trots sina egna erfarenheter kunde Agneta inte säga vilket som är bäst.

Alla hittade vi våra favoriter i den rikliga växtligheten. Fika med gott bröd avnjöts innan vi lämnade täppan gnolande ‘Tre små gummor……’ I hönsgården satt tre olikfärgade hönor i rad på en pinne och inspirerade oss.