Site icon Mariefreds Trädgårdsförening

Program 2008


Årsmöte tisdag 12 februari kl 19.00
Vi träffas på Församlingshemmet i Mariefred och håller sedvanliga årsmötesförhandlingar som leds av Hans Lundén.

Därefter kåserar Hans Lundén om “Blommor i konsten”. Hans kommer även att erbjuda sin bok/talbok “Gå på skidor” till försäljning.

Vi bjuder på lättare förtäring samt kaffe och kaka. Lotterier. Motioner ska vara styrelsen tillhanda senast 14 dagar innan årsmötet. Välkomna!

Tips!
Blomskottsauktion på Taxinge Bygdegård tisdag 13 maj kl 19.00

Kom på spännande auktion och bjud på plantor. Pengarna går till Bygdegårdsföreningen och används bl a till ungdomsverksamhet. Ta med perenner eller tomatplantor. Det bjuds på kaffe.

Tips!
Öppet hus hos Mäster Claes lördag 17 maj kl 10.00-16.00

Besök Mäster Claes “Secret Garden” i Kuskvillan på Skeppsta slott! Han började jobba på Norrköpings handelsträdgårdar redan som tonåring. Sedan dess har han byggt på kunskaperna med trädgårdsskola i Gamleby och floristutbildning i Norrköping, för att slutligen toppa sin skolning med kurser i växthusodling och beskärning i Danmark.
Här finns även växtförsäljning och kaffeservering för fikasugna!

Växtbytarträff måndag 2 juni kl 18.00
Vi träffas och byter växter hos Eva Heinämaa, Ryssjövägen 1 i Svartbro. Märk gärna dina växter. Du är även välkommen om du inte har växter att byta med. Tänk på att inte medverka till spridning av mördarsniglar. Lotteri. Ta med fikakorg.
Samåkning från Konsums parkering, Mariefred kl 17.30.

Trädgårdsresa till Wij Trädgårdar lördag 28 juni
Vi besöker populära Wij Trädgårdar i Ockelbo där Lars Krantz kommer att guida oss. Wij Trädgårdar utsågs till Sveriges vackraste park 2007!

Priset är 500 kr/person och då ingår bussresa, lunch, entré och guidning.

Vi startar kl 06.30 i Nykvarns centrum, vid tågstationen. Sedan fortsätter vi till Konsums parkering i Mariefred och är där kl 07.00. Kaffe bjuder vi på under en paus halvvägs till Ockelbo. Tag med egen smörgås till kaffet. Vi beräknar vara framme kl 10.00-10.30.

Kl 11.00 blir vi guidade av Lars Krantz.

Efter guidningen äter vi lunch på Wij Trädgårdar.
Det blir en enklare lunch med soppa, bröd, ost, dryck, kaffe och kaka.

Fram till hemresan kl 16.30 har vi egen tid att ströva runt på Wij eller kanske inhandla något i Wij Trädgårdshandel. Vi beräknar vara hemma igen kl 19.30-20.00.

Anmälan, som är bindande, görs till Diana Frickner på telefon 08 – 552 47756. Meddela då också om ni har allergier eller speciella önskemål om mat, t ex vegetariskt.

Begränsat antal platser så först till kvarn gäller!

Trädgårdsbesök Skottvång söndag 24 augusti kl 13.00
Vi hälsar på hos Agneta Andersson i ”Branta täppan”. Hon har en trädgård på 2000 m2 som inrymmer woodland, växthus, dammar och köksland. Agneta jobbar till vardags på Solberga Blommor i Strängnäs.
Det bjuds på fika.

Sedan fortsätter vi till Gåsinge Trädgårdstjänst, ”Lilla Vasskärr” som ligger i närheten. Där tittar vi på visningsträdgården med stenpartier, damm och grönsaksodling. En spännande plattform byggd på tallar finns också.

Samåkning från Konsums parkering, Mariefred kl 12.30.
Anmälan görs till Maj-Britt Jansson på telefon 0159 – 701 66 senast fredag 22 augusti.

Växtbytarträff söndag 31 augusti kl 13.00
Vi träffas och byter växter hos Inger Klasson, Kvicksta, Björkbacken. Du är välkommen även utan växter. Märk gärna dina plantor. Tänk på att inte medverka till spridning av mördarsniglar. Lotteri. Ta med fikakorg.
Samåkning från Konsums parkering, Mariefred kl 12.30.

Tips! Trädgårdsmässan på Taxinge slott 5-7 september länk
Se mer på http://www.taxingeslott.se/

Strängnäs godaste äppelkaka/paj! lördag 20 september kl 12.00-15.00
Lördagen den 20 september har Strängnäs Hemträdgårdsförening äppelutställning och tävling om Strängnäs godaste äppelkaka/paj. Två klasser kommer att finnas: vanliga och nyttiga. Lämna gärna in bidrag! Plats: Multeum kl 12:00-15:00. Kakorna lämnas in anonymt mellan kl 12:00-13:00. Bifoga namn, adress och telefon nr samt recept i slutet kuvert. Jury: Reporter från kurirens bilaga “Evelina”, kommunfullmäktiges ordförande Anders Svensson, Ismo Railisson från biblioteket och någon som abetar yrkesmässigt med bakverk. Anhöriga till juryn och personer som arbetar yrkesmässigt med bakverk får ej delta i tävlingen.

Höstresa till Skansens höstmarknad lördag 27 september
Varje år, sista helgen i september, är det höstmarknad på Skansen. Traditionen säger att till Mickelsmäss hölls marknader runt om i landet. Då handlades det med hantverk, husgeråd och kreatur. Höstmarknaden är ett årligt återkommande evenemang komplett med krogmadamer, hästkarlar, bönder och torpare som säljer årets produkter på marknaden. Den arrangeras av Skansens byalag och här kan man få en smak av hur det glada marknadslivet levdes förr.

På listan över varor som utbjuds står textilier, träslöjd, husgeråd, färgpigment, handslagna rep, hornslöjd, leksaker, grönsaker, karameller, fina getostar, bullar och matbröd, sylt och saft och mycket annat.

Krogarnas meny innehåller ärtsoppa med varm snaps, kroppkakor och fisk från Wikströms på Möja. Dessutom kan man roa sig med durspel, se på dansen i vägkorset och leka ålderdomliga lekar, ibland ganska våldsamma, som dragkamp och brottning. Den som vill kan testa sin balans på knuffstocken och få utlopp för ett och annat med att krossa porslin.” http://www.skansen.se

Upplev höstmarknaden på Sommarängen vid Skånegården eller besök djurparken. Det finns också möjlighet att gå två självguidade vandringar: Skansens Hus berättar – en vandring för dig som vill veta mer om svensk byggnadstradition eller Skansens Trädgårdar berättar – en vandring för dig som vill veta mer om traditionella trädgårdar.

Buss avgår kl. 9.30 från Strängnäs tågstation och Läggesta kl 10.00. Bussen släpper av oss inne på Skansen innanför Sollidenporten där vi också hämtas kl 16.00 för att åka hem. Du avgör själv vad du vill se och göra under dagen. Ta med dig matsäck eller besök någon av Skansens matställen. Kan vara långa köer till matställena.

Resan kostar 220:- Ingår buss tor Strängnäs – Skansen och inträde. Inträde till Akvariet ingår inte.
Bindande anmälan genom betalning till Strängnäs Hemträdgårdsförenings pg 58 05 19-7. Kom ihåg att ange namn, adress och telefon. (Avgiften återbetalas i händelse av platsbrist).

Strängnäs Hemträdgårdsförening Munkens Örtagårdsförening i Strängnäs
Christina Nilsson Löw 0152-70404 Lena Stensgård 0152-210 58
Helena Göthberg Olsson 0152-131 89
Länk till Strängnäs Hemträdgårdsförening: http://www.strangnastradgard.se

Höstfest onsdag 8 oktober kl 19.00
Höstfest i Motstugan i Åkers Styckebruk med tips om trädgårdsbelysning.
Strängnäs Hemträdgårdsförening inbjuder till höstmöte där det bjuds på soppa och Göran Eriksson från Åkersberga Trädgårdssällskap berättar om hur man med enkla medel kan förhöja höststämningen i trädgården med belysning och visar olika belysningsutrustning. Lotteri. Motstugan ligger mittemot Herrgården. Svårt att hitta? Kontakta någon i styrelsen för Strängnäs Hemträdgårdsförening, se http://www.strangnastradgard.se

Kransbindning torsdag 27 november
Vi binder kransar till julmarknaden. Vi håller till i Larmettans gamla lokaler, hörnet Kärnbogatan/ Stallarholmsvägen. Vi bjuder på kaffe och smörgås.

Vi behöver hjälp med kransbindning och plockande av skogsgrönt (helst lingonris) så hör gärna av dig till Elsie på telefon 0159 – 201 55 om du kan hjälpa till!

Julmarknad söndag 30 november
Vi finns på torget i Mariefred och säljer egentillverkade kransar, skogsgrönt och lotter till vårt julklappslotteri.

Exit mobile version