Annettes äppelpaj

Sätt ugnen på 200 grader. Smält 150 g smör i en kastrull tillsammans med 2dl råsocker, 1/2 dl ljus sirap och 1/2 dl vispgrädde. Ta från värmen och blanda ner 3 dl havregryn, 1 1/2 dl vetemjöl, 1/2 tsk bakpulver och 1 tsk flingsalt. Dela, kärna ur och skär 600g äpplen i klyftor. Lägg dem i en smord pajform. Fördela smeten över. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter, tills pajen är gyllenbrun och knäckig. Servera med grädde eller vaniljsås.

Annettes hemkokta ekologiska vaniljsås
1 vaniljstång, Bourbon
4 dl ekologisk mjölk
3 dl ekologisk vispgrädde
6 ekologiska äggulor
2 dl ekologiskt socker


Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och frön i en tjockbottnad rostfri kastrull. Dra kastrullen från plattan. Vispa äggulor och socker luftigt i en separat bunke. Häll den varma gräddmjölken över äggsmeten i en jämn stråle, vispa under tiden och häll sen tillbaka allt i kastrullen.

Sjud blandningen till 85 grader eller tills den börjar tjockna under vispning. Ta av från värmen, det får inte koka. Häll massan i en bunke och kyl ner. (Plocka bort vaniljstången) Ställ i kylskåp under natten så mognar smaken. Vispa fluffig och servera till äppelpaj. Istället för att vispa går det också att hälla smeten i en glassmaskin eftersom det egentligen är ett recept på vaniljglass